Državni zavod za statistiku danas je objavio da su cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju porasle za 2,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini u prosjeku više za 10,4 posto.

Upozorava se da je, u pravilu, visok rast cijena stambenih objekata indikator ranog upozorenja mogućeg stvaranja makroekonomskih neravnoteža pa se u okviru EU-a s dodatnom pozornošću prate cijene nekretnina kada one prijeđu granicu rasta od šest posto godišnje prema deflacioniranim podacima.

“Međutim, u Hrvatskoj zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona, osobito jer pripada sedam zemalja EU u kojima cijene i dalje nisu dosegnule pretkriznu razinu. Ipak, tendencije kretanja cijena stambenih objekata zahtijevaju pozornost jer trenutno rastu dinamičnije od gospodarskog rasta te od rasta plaća i dohodaka kućanstava”, smatraju analitičari Komore.

U idućem razdoblju HGK očekuje stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje. Pritom, kako se navodi, nepovoljna demografska kretanja dugoročnije slabe potražnju, dok istodobno dinamiziranje stambene izgradnje (broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan je za 40,5 posto) povećava ponudu stambenih objekata.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay