ZAGREB, 21. veljače 2017. (Hina) – Na 13. sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2017. u Abu Dhabiju, koji se održava od 19. do 23. veljače, predstavlja se 16 hrvatskih tvrtki na izložbenom prostoru od 160 četvornih metara, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), a na tom sajmu Brodosplit predstavlja novi obalno-ophodni brod, izvijestili su iz Komore i Brodosplita.

IDEX je najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području regije Mena (područje Bliskog Istoka i sjeverne Afrike), a na njemu ove godine sudjeluje 57 zemalja i više od 1200 tvrtki.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UEA šeika Kalifa bin Zajed al-Nahyana, a u sklopu sajma održava se i četvrti najveći sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti u regiji, Navdex 2017.

Kako su u utorak objavili iz Brodosplita, ta tvrtka na sajmu, uz svoj program transfera tehnologija te vojni program, predstavlja i novi obalno-ophodni brod za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Sve faze dizajna tog broda odrađene su u hrvatskim kompanijama. “Dizajn je idealan za izvoz jer može biti prilagođen sve većim potrebama kupca. S obzirom na iskustvo i ekspertizu po kojoj je Brodosplit poznat u regiji, smatramo da je sajam izvrsna baza za uspostavljanje odnosa s potencijalnim klijentima”, naglašava član uprave Brodosplita Darko Pappo.

Brod je dužine 43 metra, može se koristiti i za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru, a iz Brodosplita među njegovim karakteristikama ističu i optimiziranu potrošnju goriva.

“Izgradnjom obalno-ophodnog broda Brodosplit ulazi u nišu brodogradnje specijalne namjene i ne mijenja svoju koncepciju, jer je snaga i vrlina splitskog škvera u tome da može dizajnirati i graditi manje, srednje i velike brodove, različitih namjena”, ističu iz splitskog brodogradilišta.

Iz Komore su izvijestili kako je sajam u Abu Dhabiju jedinstvena platforma za uspostavljanje i jačanje odnosa s vladinim odjelima, tvrtkama i oružanim snagama u cijeloj regiji i svijetu.

“Ovo je velika prilika, ne samo našim tvrtkama  u industriji naoružanja, već tekstilnoj industriji i ostalim pratećim industrijama koje opskrbljuju vojsku i policiju. Nadamo se da će očekivanja od 105.000 posjetitelja rezultirati novim ugovorima za naše proizvođače, kako je to bio slučaj 2015. godine”, izjava je direktorice Sektora za industriju i IT HGK Tajane Kesić Šapić koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednik Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene pri HGK-u i direktor tvrtke Šestan Busch Alojzije Šestan kazao je kako je tvrtki to deseti nastup na sajmu u Abu Dhabiju te da su im takvi sajmovi “jedini izlog u svijet”. “S obzirom na to da naša tvrtka proizvodi najviše kaciga za arapski svijet, ove godine očekujemo potpisivanje ugovora s Arapskim Emiratima za 30.000 kaciga, Kuvajt 500 kaciga te oko šest natječaja za Saudijsku Arabiju”, navodi Šestan.

Prvi put na sajmu u Abu Dhabiju sudjeluje tvrtka Galeb, a direktor te tvrtke i predsjednik Udruženja tekstilne industrije pri HGK Stjepan Pezo kaže da njihova očekivanja idu u smjeru neposredne prezentacije proizvoda što većoj populaciji korisnika i trgovaca vojnom i sigurnosnom opremom na Bliskom istoku.

Očekujemo sklapanje agentskih ili zastupničkih ugovora, bilo za regiju u cjelini, bilo za svaku pojedinu zemlju, ističe Pezo, napominjući kako im je poseban naglasak na liniji Wet free fresh, odjeći koja ovlažuje i hladi i namijenjena je osobama koje rade u ljetnim uvjetima na otvorenom, te Fire stop, odnosno negorivoj odjeći.

Iz HGK su u priopćenju istaknuli kako je na štandu Agencije Alan uobičajeni veliki interes iskazan za pištolje HS Produkta, koji su zadnjih godina izrazito uspješni na američkom tržištu, ali i za jurišne puške VHS-2, koje su na natječaju za opremanje francuske kopnene vojske ušle u najuži izbor, među pet najboljih svjetskih proizvođača takvih pušaka, kao i za snajperske puške velikih kalibara te za ručni bacač granata tvrtke Madler-D.

Tvrtka DOK-Ing na sajmu predstavlja proizvodni asortiman za razminiranje, podzemno rudarstvo i proizvode za krizne situacije, a očekuje otvaranje novih tržišta na Bliskom istoku i Aziji.

Po podatcima HGK, prvi se put na sajmu predstavlja i tvrtka Odjeća, s asortimanom vojnih i policijskih uniformi te vatrogasnih zaštitnih odjela, tvrtka Galko, sa setovima za nošenje oružja, torbicama za prikriveno nošenje oružja, taktičkim prslucima i torbama. Službene kape i oznake koje se izrađuju prema specifikacijama pojedinih kupaca poput Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva obrane, predstavljaju tvrtke Kapko i Šešir.

Uz već spomenute tvrtke, na sajmu se predstavljaju i hrvatske tvrtke Inkop, JLM Perković, Scam-Marine, Jelen, Borovo, KAP-KO.

(Hina)