Ove godine bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi realno porasti za 5,5 posto, a u 2023. godini za 2,5 posto, dok bi inflacija nakon ovogodišnjih 9,4 posto u idućoj godini mogla usporiti na 4,6 posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene u srijedu na polugodišnjem brifingu za novinare

Kako stoji u sažetku HNB-ovih makroekonomskih kretanja i prognoza broj 12, gospodarske posljedice ruske invazije na Ukrajinu praćene nastavkom rasta cijena energenata i sirovina te dodatnim narušavanjem globalnih lanaca opskrbe do sada nisu ozbiljnije naštetile izgledima rasta za hrvatsko gospodarstvo.

No, nepovoljne globalne okolnosti uz izražene inflacijske pritiske ipak bi se mogle više odraziti na domaća gospodarska kretanja u 2023., kada se očekuje usporavanje rasta domaće realne aktivnosti na 2,5 posto.

Pritom, u projekcijskom razdoblju, i u 2022. i 2023. godini, i dalje pretežu rizici koji bi se mogli negativno odraziti na gospodarski rast, kao što su embargo na plin, veći rast cijena hrane i energenata, zaoštravanje uvjeta financiranja snažnije od očekivanja, a tu je i pogoršanje epidemiološke situacije.

Kako je novinarima izjavio guverner HNB-a Boris Vujčić, očekuje se da će rast u drugom ovogodišnjem kvartalu biti još i snažniji od rasta u prvom kvartalu, koji je iznosio sedam posto, u trećem kvartalu vrlo snažan doprinos bi trebala dati turistička sezona, dok se u zadnjem ovogodišnjem kvartalu očekuje “solidan rast”.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr