Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila popisu ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija na kojemu je ukupno osam banaka, među njima i OTP banka Hrvatska, koja je u svibnju lani stekla potpuno vlasništvo nad Splitskom bankom, dok na popisu više nije Sberbank d.d.

Kao ostale sistemski važne kreditne institucije već otprije su identificirane Zagrebačka banka, Erste&Steiermaerkische banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Splitska banka, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka, a uz OTP banku Hrvatska na popisu ih je tako ukupno osam.

U Hrvatskoj se od 2016. godine primjenjuje kapitalni sloj za ostale sistemski važne institucije na sve one banke koje su zbog svoje veličine, međusobne povezanosti i značajnih prekograničnih aktivnosti ocijenjene kao značajne odnosno sistemski važne. Trenutačna razina toga kapitalnog zahtjeva za sedam banaka iznosi dva posto, a za Hrvatsku poštansku banku 0,2 posto.

Iz HNB-a u priopćenju obrazlažu da je OTP banka Hrvatska određena ostalom sistemski važnom, jer je matična kreditna institucija grupe u kojoj se nalazi sistemski važna banka – Splitska banka. Naime, OTP banka je 2. svibnja 2017. kupila 100 posto dionica Societe Generale Splitske banke, koja je od 15. svibnja promijenila tvrtku u Splitska banka. Ta je banka već otprije identificirana kao sistemski važna i na nju se primjenjuje stopa zaštitnog kapitala od dva posto, navode iz HNB-a.

Na popisu koji je HNB objavio krajem prošle godine bila je i Sberbanka, koja više nije na tom popisu. “Sberbank d.d. nije utvrđena kao OSV kreditna institucija s obzirom na to da nisu ispunjeni uvjeti za sistemsku važnost iz članka 138. Zakona o kreditnim institucijama”, obrazlažu iz središnje banke.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Shutterstock