Hrvatska narodna banka (HNB) upozorava na nove znakove usporavanja gospodarstva Europske Unije što uzrokuje usporavanje i u Hrvatskoj, prenosi Index.  

Očekivani rast BDP-a Hrvatske ove godine je revidiran na niže, s 2.9 posto na 2.5 posto, nastavlja se u biltenu. To je ipak puno snažniji godišnji rast od prosjeka EU, ali se usporavanje na razini EU već počelo osjećati u Hrvatskoj.

– Kada je riječ o kretanjima u trećem tromjesečju ove godine, model brze procjene gospodarske aktivnosti HNB-a, zasnovan na relativno malom broju podataka dostupnih uglavnom za srpanj, upućuje na blagi pad realnog BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje, zbog čega bi godišnja stopa rasta mogla usporiti na 2.5 posto – napominje HNB.

Ako konačni podaci pokažu pad BDP-a u trećem tromjesečju i nastavi se u četvrto tromjesečje, Hrvatska bi tehnički bila u recesiji (dva uzastopna kvartala pada BDP-a).

Podaci za srpanj i kolovoz upućuju na pad turizma

Iako je model o kretanjima u trećem tromjesečju zasnovan na relativno malom broju podataka dostupnih uglavnom za srpanj, to je potaknulo HNB da smanji prognozu rasta ovogodišnjeg BDP-a s prijašnjih 2.9 posto na 2.5 posto. Industrijska proizvodnja je zamjetno počela padati zbog smanjenja proizvodnje energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju.

– Osim toga, dostupni podaci za srpanj i kolovoz upućuju na blagi pad broja noćenja turista u odnosu na prethodnu godinu –  upozorava HNB.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr