Možda se ne može primati plaća, ali je depozit kod Revolut Banka osiguran do iznosa od 100 tisuća eura.

U Hrvatskoj na Revolut nije moguće isplatiti plaću. Zaključak je to koji se da iščitati iz priopćenja HNB-a koji se nakon brojnih upita odlučio očitovati o tom pitanju. Revolut je za središnju banku u Hrvatskoj prisutan u dvije instance, Revolut Payments UAB ili kao institucija za elektronički novac, i Revolut Bank UAB, kao banka koja ima depozitni račun.

U oba slučaja to nije dovoljno da bi mogao potpuno konkurirati postojećim bankama u Hrvatskoj. No, to ne znači da u budućnosti neće moći.

Sumirano, Revolut jest došao u Hrvatsku, ali ne još potpuno. Fizičke osobe koje koriste Revolut preko te aplikacije imaju dva računa. Inicijalno dobiju račun za plaćanje u instituciji za elektronički novac, odnosno Revolut Payments UAB-u. No, kako je to račun za elektronički novac, Porezna uprava ne dopušta da se na njega vrši isplata plaće. Plaća se može isplatiti samo na tekući ili žiroračun, i to u kunama.

Drugi račun, koji korisnik Revoluta otvara naknadno, depozitni je račun u kreditnoj instituciji. To je nova usluga Revolut Bank UAB, ali taj račun nije registriran kao račun za usluge platnog prometa. Zato HNB navodi da se na njega ne može isplatiti plaća. No, prednost tog računa u odnosu na onaj institucije za elektronički novac jest što je, kao i svi drugi bankovni računi, osiguran, i to do iznosa od 100.000 eura u Litvi.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay