Ubrzan rast cijena nekretnina ponukao je središnju banku na donošenje mjere prema kojoj će od kraja ovog mjeseca banke morati izdvajati dodatni kapital za apsorpciju mogućih gubitaka.

Tako je stopa “protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala” podignuta sa sadašnjih 0 na 0,5 posto. U svojem obrazloženju HNB navodi da su razlozi za takvu odluku “nastavak kumulacije cikličkih sistemskih rizika u uvjetima snažnoga oporavka gospodarstva od krize izazvane pandemijom”.

Ulazak u eurozonu

Je li za slučaj krize potrebna dodatna zaštita, imajući u vidu visoku kapitaliziranost hrvatskog bankarskog sustava? U Hrvatskoj udruzi banaka kažu da će banke, kao i do sada, “postupati u skladu s odlukama regulatora koji analizira situaciju na tržištu te pridonosi stabilnosti ukupnoga financijskog sustava”.

A regulator je procijenio da je u ovom trenutku potrebno stvoriti dodatni sloj kapitala u cilju osiguravanja prostora za nastavak nesmetanog kreditiranja u slučaju eskalacije krize. Na pitanje što će to imati za posljedicu, u HUB-u odgovaraju da se u ovom trenutku provode detaljne analize navedene odluke i eventualnog utjecaja na promjenu uvjeta kreditiranja u predstojećem razdoblju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr