Hrvatski startupi bilježe najveći rast vrijednosti posljednjih pet godina u cijeloj Europi. Taj rast, prema izračunima analitičke kompanije Dealroom u 2023. godini je bio 7,4 puta veći u odnosu na 2019. godinu. U ostalim zemljama srednje i istočne Europe (CEE) vrijednost startupa u prosjeku je rasla 2,4 puta, a na europskoj razini 2,1 puta.

Analiza koja pokazuje ukupan iznos investicija u zemljama srednje i istočne Europe, a ne po pojedinim zemljama, otkriva i da niti jedan hrvatski grad nije u top 10 hubova u regiji po iznosima VC ulaganja. Rizičnom kapitalu najprivlačniji su estonski Tallinn te Vilnius, glavni grad Litve.

Prema Dealroomu, Hrvatska je lani dobila i još jednog, trećeg, jednoroga – kladionice SuperSport. No, s klasifikacijom njihovih analitičara ne slažu se Marović i Stipančić. Prema Dealroomu, naime, transakcijom s kraja 2022., kojom je britanska kladioničarska kompanija Entaina uložila 920 milijuna eura u 75 postotni udio SuperSporta, ova kladioničarska kompanija prešla je vrijednost od milijardu dolara. No naši sugovornici SuperSport ne smatraju jednorogom.

Ulagačima su, pokazuje analiza Dealrooma, i dalje najzanimljiviji startupi koji razvijaju softver te Saas rješenja. Lani su investicije značajno pale u finteche, no one bi ove godine, smatra Marović, ponovno, mogle porasti, kao i ulaganja u zelenu tranziciju.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Image by StartupStockPhotos from Pixabay