Može li poskupljenje jaja spasiti domaće farme koka nesilica? Teško. Enormno visoki troškovi hrane za koke, bez obzira koliko u konačnici koštalo jedno jaje, učinili su proizvodnju neisplativom.

Da bi jedna farma koka mogla opstati u uvjetima poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, cijena jednog jaja bi trebala biti veća od pet kuna. A tko će kupovati jaja po toj cijeni? Umirovljenici koji jedva krpaju kraj sa krajem ili radnici na minimalcu? Jaja su poput mlijeka socijalna kategorija živežnih namirnica i trebali bi biti dostupni svima.

Ali ako cijene nastave divljati ovakvim tempom i jaja bi, poput jogurta i mlijeka, mogla postati luksuz za mnoge hrvatske građane.

Stoga neki farmeri već najavljuju rasprodaju koka nesilica i zatvaranje farmi, jer su im troškovi proizvodnje postali previsoki i ne mogu se nikako “pokriti”, dok sa druge strane cijena jaja nikada u trgovinama nije bila veća.

NE TRAŽIMO NEMOGUĆE!

Tako su u istom problemu i proizvođači i krajnji potrošači, koji već sada plaćaju preskupa jaja, a tendencija je porasta cijena. Ako se sve to nastavi, kajganu ćemo praviti od uvoznih jaja iz Poljske, Ukrajine, Njemačke, Slovenije, pa čak i sa Dalekog istoka.

Farme se već zatvaraju, u što smo se i sami uvjerili na terenu. Svi peradari sa kojima smo razgovarali ne znaju do kada će poslovati. Većina smanjuje kapacitete nadajući se da će doći neko poboljšanje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay