Posljednjih godina developerska industrija doživjela je ogromnu promjenu na krilima napretka tehnologije umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija, kao revolucionarni alat, značajno je utjecala na različite aspekte ove opsežne industrije, od planiranja projekata do njihove izvedbe, te je postala pokretač inovacija i učinkovitosti. Trenutna vrijednost globalnog AI tržišta doseže gotovo 100 milijardi dolara, a istraživanja prognoziraju kako bi se njena vrijednost do 2030. godine mogla udeseterostručiti. Osim u IT industriji, primjena ovakvih alata proširila se i na brojne druge industrije, kao što su medicina, promet i umjetnost.

Sveobuhvatnost primjene ove relativno nove tehnologije nameće pitanje hoće li u budućnosti AI predstavljati prijetnju ljudskoj radnoj snazi u tech development industriji, ali i brojnim drugim strukama. Kako bismo saznali postoji li zaista razlog za brigu te kakva je budućnost umjetne inteligencije u kontekstu IT development industrije, obratili smo se nekim od vodećih stručnjaka domaće AI i developerske scene – voditelju tima za AI rješenja Karlu Kneževiću iz tvrtke Sofascore, članici upravnog odbora udruge CroAI Petri Horvatović i Staff AI inženjerki iz tvrtke Infobip Martini Ćurić.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay