Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su, vezano uz nacrt četvrtog kruga porezne reforme koji je predstavljen koalicijskim partnerima i medijima, poručili ministru financija Zdravku Mariću, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo.

Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke, iako je HOK jasno definirao one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Hrvatske, ističu u svom priopćenju.

‘Naše traženje i dalje ostaje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika’, ističu iz HOK-a.

Iskazuju bojazan da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i građani i gospodarstvenici.

‘Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi’, ističu poslodavci.

‘Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu? – ona bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice’, navode.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay