ZAGREB, 9. veljače 2017. (Hina) – Hrvatska obrtnička komora (HOK) predala je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti izmjena Zakona o PDV-u, jer smatra da se u nepovoljan položaj stavljaju ugostitelji koji uz uslugu hrane i pića ne nude i smještaj, priopćeno je u četvrtak iz HOK-a.

“Razlog pokretanja postupka ocjene ustavnosti je kršenje ustavnog načela jednakosti stavljanjem u nepovoljan položaj onih ugostitelja koji uz uslugu hrane i pića nemaju i uslugu smještaja, u odnosu na one ugostitelje koji uz uslugu hrane i pića pružaju i uslugu smještaja. Time država krši ustavnu zapovijed osiguranja jednakopravnog položaja na tržištu svim poduzetnicima”, smatra predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

HOK podsjeća da je člankom 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u ukinuta odredba kojom je bilo propisano da se PDV na isporuke usluge pripremanja i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13 posto te je stopa PDV-a za te usluge povećana na 25 posto.

Istovremeno, ostavljena je na snazi odredba prema kojoj se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13 posto na isporuke usluge hrane i pića u sklopu smještaj u hotelima ili objektima slične namjene, uključujući smještaj za vrijeme odmora, iznajmljivanje prostora u kampovima za odmor ili u mjestima određenim za kampiranje te smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma.

U HOK-u drže kako iz toga proizlazi da se usluga prehrane te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, napitaka, vina i piva kao sastavni dio usluge smještaja u ugostiteljskim objektima obračunava po sniženoj stopi od 13 posto, dok se ta ista usluga bez smještaja obračunava po općoj višoj stopi od 25 posto.

“Smanjenje fiskalne presije jedna je od temeljnih postavki Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, čiji je prioritet unaprjeđenje razvoja hrvatskog turizma kroz proaktivnu fiskalnu politiku. Stoga HOK smatra da se porezni sustav treba temeljiti na načelima jednakosti i pravednosti te da svi ugostitelji trebaju imati stopu PDV-a 13 posto, kako bi se smanjilo porezno opterećenje”, kaže se u priopćenju.

(Hina)