ZAGREB, 3. veljače 2017. (Hina) – Predstavnici Europske banke za obnovu i razvitak i Hrvatske poštanske banke potpisali su u petak ugovore o tri kreditne linije ukupno vrijedne 10 milijuna eura, kojima će HPB financirati male i srednje poduzetnike, žene u poduzetništvu i projekte energetske učinkovitosti.

Ugovor su potpisali direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić, koji je istaknuo da namjena sredstava govori da se radi o tri posebno značajne teme za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Od ukupno 10 milijuna eura, 6 milijuna namijenjeno je financiranju malih i srednjih poduzetnika, koji su, prema riječima direktora Ureda za upravljanje aktivom i pasivom HPB-a Tihomira Bublića, najveći poslodavac u Hrvatskoj i za koje se formira posebna dugoročna kreditna linija.

Dva milijuna eura namijenjeno je kreditiranju poduzetnica radi poticanja razvoja poslovanja, a uz financijska sredstva EBRD osigurava i poslovno savjetovanje koje se financira bespovratnim sredstvima iz Fonda za suradnju Tajvana i EBRD-a u iznosu od 100 tisuća eura te EBRD-ovog posebnog dioničarskog fonda od 130 tisuća eura, kazala je Jelušić Kašić.

Navela je i da je EBRD već kroz druge poslovne banke podržalo preko 300 poduzetnica, od kojih je 184 sudjelovalo u raznim edukacijama, a poslovno je savjetovanje organizirano za stotinjak tvrtki kojima upravljaju žene ili su u vlasništvu žena.

Još dva milijuna eura namijenjeno je projektima energetske učinkovitosti stambenih objekata. EBRD je osmislila ovu inicijativu kako bi se iskoristio veliki potencijal unapređenja energetske učinkovitosti stambenih objekata koji su među najvećim krajnjim potrošačima energije.

Direktor Sektora poslovanja s gospodarstvom HPB-a Boris Bekavac je istaknuo da je posebnost ovog programa u tome što je sredstva moguće kombinirati s novcem iz EU fondova, kao i inicijativama lokalne uprave namijenjenih toj svrsi.

(Hina)