Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore zaključio je kako je potrebno uredbom ili  izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštititi dosadašnje korisnike poljoprivrednog zemljišta tako da zadrže svoje poljoprivredne površine. Posebice je važno zaštiti one poljoprivrednike koji su temeljem istih površina koje su obrađivali sudjelovali na natječajima  i različitim mjerama Programa ruralnog razvoja, zaključak je UO HPK.

„Nikada kao do sada nije se dogodilo da se dosadašnje korisnike, koji uredno podmiruje svoje obveze i posluje u skladu s programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, stavi u nepovoljniji položaj u odnosu na potencijalne nove korisnike. Naime, ako dosadašnjim korisnicima, koji su većinom i korisnici brojnih mjera ruralnog razvoja, zbog gubitka zemlje padne i ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva (tzv. SO) dovest će ih se u situaciju da će morati vraćati sredstva po projektima. To nikako nije dobro za razvoj ruralnog prostora, pogotovo srednjih i stabilnih poljoprivrednih gospodarstava“, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu pokazao je svoju neefikasnost na lokalnoj razini jer pojedine općine imaju različita ograničenje i primjenu zakona, neke imaju ograničenja na 10 ha, a druga 1000 ha. Sve to stvara nervozu i nesigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay