U šestom krugu reforme nema poreza na nekretnine. Iako ekonomist Marko Primorac smatra da je porez na nekretnine dobra ideja kao ministar neće ga provesti. No, najveći dio ispitanika složan je da su svi s više od jedne nekretnine kandidati za dodatno oporezivanje. Njih 37,5 posto. Da nije potreban ni za jednu nekretninu smatra 25,7 posto ispitanika, a da na svaki kvadrat treba platiti porez izjasnilo se 15,4 posto građana. Tu je i prijedlog za više naknade za vikendice (10,9 posto).

Potporu građana imaju, ali nema političke volje, a upitno je i stanje zemljišnih knjiga koja su osnova za uvođenje poreza na nekretnine. No, prema našem istraživanju Vlada baš i nema podršku građana u najavljenom šestom krugu porezne reforme. Stav je to 42,6 posto ispitanika. 33,6 posto podržava, ali iznenađuje postotak onih ravnodušnih i nezainteresiranih – ukupno više od 20 posto!

Evo i razloga zašto Vlada nema podršku građana. Većinom su razočarani visinom povišica (27,4 posto). A mnogi ni ne znaju kolika će im biti. Zadovoljniji bi bili da se Vlada odlučila na smanjenje PDV-a (26,9 posto), dok četvrtina ispitanih (25,7 posto) smatra i da je reforma vladin predizborni trik. Iako Vlada objašnjava da je usmjerena prema onima s najnižim primanjima – gotovo 20 posto (19,8 posto) ispitanih smatra da ide u prilog bogatijima, a tu je i bojazan da će gradovi bez prireza već naći način kako napuniti gradske blagajne višim cijenama – vjerojatno komunalija (12,9 posto).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay