Slavonska prijestolnica broji 283 tehnoloških tvrtki sa 1500 zaposlenih.

Prije 14 godina, 2008., u Osijeku je bilo tek 58 IT tvrtki, od kojih niti jedna nije ostvarivala više od milijun eura prihoda. Danas je u najistočnijem gradu Hrvatske 18 takvih kompanija, govori Tomislav Bilić, osnivač i direktor IT tvrtke Inchoo, koja je specijalizirana za izradu online trgovine. Bilić je, između ostalog, bio jedan od začetnika IT scene u Osijeku jer počeci Inchooa sežu upravo u tu 2008. godinu. Danas je, zaključuje, IT industrija u Osijeku sve značajnija.

“Grad je imao nekoliko tehnoloških tvrtki, start-upova i obrazovnih ustanova koje su podržavale rast tehnološke scene. Danas imamo širok i bogat spektar IT tvrtki u Osijeku koje mladim ljudima omogućuju perspektivu. Zbog te perspektive danas ljudi više ostaju u Osijeku i grade svoju budućnost ovdje”, ističe.

Zahvaljujući upravo ovoj industriji Osijek se sve češće poistovjećuje s napretkom i razvojem te kao grad u kojem vrijedi ostati, pa čak u njega i doseliti. Za razliku od ostalih industrija upravo tehnologija i IT Osijeku daju bolju perspektivu. Danas grad tako ne karakterizira samo nekoliko već prilično prepoznatljivi IT tvrtki već i najava vrlo značajnih investicija (primjerice Jabil, a nedavno je svoj ured u Osijeku otvorio i irski H&MV Engineering).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr