Za hrvatski model ‘gradova za mlade’ interesiraju se druge zemlje, poput Francuske i Slovenije.

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok od jučer su prvi hrvatski “gradovi za mlade”. 

Jednostavno, radi se o priznanjima gradovima koji su youth friendly i koji su zadovoljili kriterije iz osam tematskih područja, od participacije mladih, njihove mobilnosti, preko zdravlja i sporta do zapošljavanja, demografskih poticaja te kulture i obrazovanja. U svakom od područja, gradovi su morali ostvariti minimalno 50 posto propisanih kriterija, vrlo konkretnih i u praksi poticajnih za mlade.

U projektu ne prolazi nominalna podrška mladima, nego konkretni koraci

Primjerice, u gradu mora postojati centar za mlade, grad mora imati usvojen lokalni program stambenog zbrinjavanja u čijem su fokusu mladi, grad mora nuditi i stipendije za deficitarna zanimanja, sufinancirati međunarodnu mobilnost mladih, stvoriti uvjete za skrb o ginekološkom zdravlju, (su)financirati formalne i neformalne obrazovne sadržaje usmjerene mladima, itd. Poanta je projekta, ove godine prvi puta lansiranog, da grad mora biti opredijeljen za mlade, kaže Marko Kovačić, član tima projekta i znanstvenik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koji proučava mlade.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay