Češku, Slovačku i Sloveniju, gospodarski najuspješnije zemlje nove Europe, veže zajedničko obilježje, a to je snažan izvozni potencijal. Provjerili smo kakve su hrvatske izvozne brojke u usporedbi s ostalim tranzicijskim državama srednje i istočne Europe

Hrvatsko gospodarstvo poslovično ima manji udjel industrije i robnog izvoza nego većina novih država Europske unije i naglašenije se oslanja na usluge, ponajprije turizam.

Nakon ulaska u Europsku uniju, zahvaljujući smanjivanju administrativnih prepreka i ukidanju carinskih barijera, hrvatski izvoz počeo je osjetnije rasti. Međutim ostale zemlje nove Europe iskoristile su pristupanje Europskoj uniji puno bolje od Hrvatske. Dok je hrvatski izvoz u prvim godinama nakon ulaska rastao prosječno desetak posto godišnje, druge zemlje su nakon pristupanja postizale stope rasta izvoza od 30 do 40 posto.

Zato Hrvatska, unatoč pozitivnim pomacima, i dalje osjetno zaostaje za usporedivim zemljama, o čemu najbolje svjedoče podaci o udjelu izvoza u BDP-u. Prema udjelu robnog izvoza, Hrvatska je uvjerljivo na začelju s 28,6 posto dok većina usporedivih zemalja izveze robe u vrijednosti većoj od 60 posto BDP-a. Pritom je najuspješnija Slovačka s udjelom od 93,1 posto, slijede Slovenija (84,4 posto) i Mađarska (83,3 posto).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay