Država nije zapostavila poljoprivredu, dapače. Radi se o najviše subvencioniranoj djelatnosti ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi. U nekim zemljama upravo državne subvencije čine glavni izvor prihoda poljoprivrednika.

Neke države su sredstva EU jako dobro iskoristile za povećanje poljoprivredne produktivnosti. Hrvatska nije. Prema neki kriterijima, Hrvatska je jedna od rijetkih članica EU u kojoj poljoprivreda propada zadnjih nekoliko godina, i to najbrže.

Ukupna proizvodnja poljoprivrede 2022. u Hrvatskoj je bila manja nego 2010., kada se korigira za razliku u cijenama. Prema europskoj statističkoj agenciji Eurostat, indeks poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj je 2022. iznosio 94.48, s baznom godinom 2010. To znači da je ukupna proizvodnja bila 5.52 posto manja.

Hrvatska je prema tome jedna od dvije države u EU koje su od 2010. do 2022. imale pad poljoprivredne proizvodnje. Druga je Rumunjska, ali njoj je pad samo 2.22 posto.

Poljska je svakako primjer koji treba izdvojiti jer ima indeks 168.4. To znači da je između 2010. i 2022. povećala svoju poljoprivrednu proizvodnju u realnim terminima (korigirano za cijene) za 68.4 posto. To se dogodilo uz smanjenje udjela poljoprivrede u zaposlenosti s 13 posto na manje od 9 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Tim Mossholder