Na konferenciji “Ključni hrvatski uspjesi” u povodu 30 godina hrvatske samostalnosti, koju je organizirala Hanza medija, istaknuti su ključni hrvatski uspjesi – neovisna država, ulazak u NATO i Europsku uniju, izgradnja demokratskog poretka i tržišnog gospodarstva. U razdoblju pred nama fokus treba biti na podizanju životnog standarda.

Zbog rata smo izgubili 15 godina razvoja i tek smo 2004. došli na razinu BDP-a s kraja 1980-ih.

– Ratne štete dosegle su 160% predratnog BDP-a, nakon rata je obnovljeno 151.500 kuća, to je kao da smo sagradili 10 novih Šibenika, kazao je premijer Andrej Planović.

Izgradnja države, društva, gospodarstva, kretala je praktički od nule.

– Bili smo blokirani, izolirani u međunarodnom platnom prometu, banke su bile na koljenima, gospodarstvo godinama nije investiralo, institucije zapravo nisu postojale, konstatirao je Božo Prka, bivši ministar financija i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

Za mnoge je glavni problem demografija. Države koje gospodarski kaskaju bilježe odljev stanovništva, a među njima je i Hrvatska, koja je trenutačno na 64% europskog standarda.

– Bez dosezanja 75-80 posto europskog prosjeka, što treba biti nacionalni zadatak broj 1, mi nećemo spriječiti daljnji pad broja stanovnika, smatra glavni urednik portala Ekonomski lab Velimir Šonje.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Pixabay