Prosječna mjesečna plaća je oko 70.000 kuna bruto

Od 1. siječnja 2022. godine neke će se stvari u Hrvatskoj promijeniti – nešto se mijenja nabolje, a neke će se stvari možda promijeniti i nagore. Net.hr u seriji tekstova donosi najvažnije stvari koje će utjecati na živote građana, a zbog jedne od tih promjena, dio Hrvata sreću bi mogao pronaći izvan naših granica.

Naime, od 1.siječnja 2022. godine, Švicarska otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane. Do sada je ta zemlja primjenjivala mjere zaštite tržišta rada za državljane Republike Hrvatske prema tom Sporazumu (protokol III AELE).

Inače, s 31. prosinca 2020. godine, u Švicarskoj su boravila 28.324 hrvatska radnika, a prosječna godišnja plaća u Švicarskoj kreće se oko 112.605 švicarskih franaka bruto, pisao je nedavno Index. Preračunato u kune, to iznosi oko 809.500 kuna, odnosno 67.450 kuna bruto mjesečno.

Hoće li ova najava odmah iseliti Hrvate, ili će ljudi možda malo pričekati dok se stanje s koronavirusom ne smiri? Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na naš upit odgovaraju kako za sada nisu zabilježili promjene povezane s najavom otvaranja švicarskog tržišta rada hrvatskim radnicima u 2022. godini.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay