SPLIT, 26. svibnja 2017. (Hina) – Hrvatska je potpuno spremna za turističku sezonu, istaknuto je u petak na susretu ministra turizma Garija Cappellija s predstavnicima turističkog sektora, koji su ga izvijestili o pripremama za glavni dio turističke godine.

“Hrvatska je potpuno spremna za prihvat stranih i domaćih turista. Turizam je danas pozitivna priča, a to je rezultat suradnje i aktivnosti svih turističkih djelatnika. Potreban je samo osmijeh hrvatskih turističkih djelatnika da kvalitetno odradimo turističku sezonu”, poručio je Cappelli.

Istaknuo je da je Hrvatska 2017. godinu započela odličnim turističkim rezultatima te je na sajmovima proglašeni hit destinacijom. Iznio je kako je u prvih pet mjeseci ostvareno 2,5 milijuna dolazaka i 7,7 milijuna noćenja što predstavlja godišnji rast od 14 posto, s time da dvoznamenkasti rast ostvaruju i strani i domaći gosti.

“Hrvatski turizam danas je izuzetno pozitivna priča koja je rezultat suradnje i aktivnosti svih nas, odnosno svih turističkih djelatnika”, rekao je Cappelli.

Osim što su za sezonu spremni turistički djelatnici, spremna je i Hitna pomoć, HGSS, Crveni križ, policija i druge službe.

Krunoslav Borovec iz MUP-a kaže da je sigurnost u Hrvatskoj na izuzetno visokoj razini, pa razina moguće prijetnje od terorističkih napada trenutno nije realna i ne postoje nikakvi indikatori da bi se takvo što moglo dogoditi.

Dodao je da će se u slučaju gužvi na graničnim prijelazima koje izazivaju zastoj duži od 15 minuta prelaziti na ciljane kontrole i osigurati normalan protok putnika.

Najveći problem spasilačkih službi je dramatičan porast aktivnog turizma, pa time i porast broja nesreća o čemu je izvijestio Vinko Prizmić, čelni čovjek Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

“Veliki problem je nedostatak komunikacije i suradnje s jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama koje trebaju dati doprinos da se njihovi prostori osiguraju, označe i trasiraju. Za sada je to uglavnom nama na teret, ali mi ne raspolažemo sredstvima. Od turizma i onih koji od toga žive očekujemo da novim zakonom o boravišnoj pristojbi barem dijelom i mi participiramo, jer naš doprinos nije samo u sigurnosti već i novim mogućnostima za naš turizam”, zaključio je Prizmić.

Na sastanku u Splitu sudjelovali su predstavnici turističkog javnog i privatnog sektora, udruga u turizmu, turističkih agencija, zračnih luka, hotelijera, privatnog smještaja, ugostitelja, javnih ustanova, predstavnici komora, županijskih turističkih zajednica, te nacionalnih parkova.

(Hina)