DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

U HUP-u ističu kako ostaju pri procjeni da će BDP-a u 2022. rasti po stopi od šest posto, što je snažan rast naročito u odnosu na prosjek Europske Unije, koja će rasti po gotovo upola nižoj stopi od 3,2 posto. “Tu manje – više staju dobre vijesti za domaće gospodarstvo”, poručili su iz HUP-a.

Napominju kako će u zadnjem ovogodišnjem kvartalu domaće gospodarstvo vjerojatno će ući u tehničku recesiju, koja može potrajati do proljeća 2023. godine.

Kakva je tehnička, a kakva ‘prava’ recesija

Recesija se definira kao pad gospodarske aktivnosti nekog gospodarstva koji traje više od nekoliko mjeseci i dolazi kao posljedica pada realnog prihoda (koji je danas posljedica inflacije), pada zaposlenosti, industrijske proizvodnje i maloprodaje što u konačnici ruši cijeli BDP. 

U tehničku recesiju ulazi se nakon što dva uzastopna kvartala u nekoj zemlji pada ekonomska aktivnosti, što u našem slučaju, prema očekivanjima HUP-a i Europske komisije, znači da će ekonomska aktivnost u Hrvatskoj pasti u zadnjem kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023. Ako se u drugom kvartalu iduće godine dogodi gospodarski rast, Hrvatska će izići iz ‘tehničke recesije’, ako u nju uopće uđe. No ako gospodarstvo padne i u drugom kvartalu 2023., recesija se nastavlja te se može pretvoriti u depresiju – jako dugo razdoblje smanjenje ekonomske aktivnosti, pa čak i u stagflaciju, recesiju obilježenu iznimno visokim stopama inflacije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay