Hrvatska udruga banaka (HUB) razmatra uvođenje moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima, uz formiranje državne jamstvene sheme, kazao je novinarima Zdenko Adrović, direktor HUB-a, dodajući da je to izvorno prijedlog talijanskih banaka.

Prema prijedlogu, država bi pomogala bankama koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita tvrtkama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja ili prestanka poslovanja usljed epidemije koronavirusa.

– Dakle, suština se sastoji u tome da bi banke bile u situaciji odgoditi na jedno vrijeme, od šest do 12 mjeseci, otplatu takvih kredita, a da ne moraju formirati nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokrivren državnom garancijom, ustvrdio Adrović na brifingu za medije.

HUP je još prije tjedan dana javno pozvao Vladu da hitno sazove sastanak kako bi se usuglasile provedbe mjera kojima će se očuvati radna mjesta.

Doduše, Marić “spušta loptu na teren”, kazao nam je kako se radi o sastanku “na temu utjecaja koronavirusa na gospodarstvo”. Dakle, ministar financija očigledno će biti tvrd pregovarač kad su u pitanju stimulativne mjere za gospodarstvo i radna mjesta zbog virusa.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay