Javni poziv za prodaju godišnje količine od 2,1 milijun prostornih metara trupaca objavljen je 19. siječnja, a interes za kupnju drvne sirovine mogu iskazati tvrtke koje su u Hrvatskoj registrirane do 1. prosinca 2017. i kojima je primarna djelatnost prerada drva i proizvodnja namještaja. Rok za podnošenje zahtjeva traje do 2. veljače 2018. do 24 sata, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da će raspodjela drvne sirovine biti utvrđena okvirnim ugovorima s rokom do 2027. te konkretizirana kroz godišnje ugovore koji će se primjenjivati u tom razdoblju temeljem kriterija iz Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojeg su Hrvatske šume s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK-a potpisale 15. prosinca prošle godine.

“Drago mi je da su drvoprerađivači zajednički sjeli i izradili transparentan model dodjele drvne mase. Malim proizvođačima koji su ključni za održivost radnih mjesta u ruralnim područjima osigurali smo 20 posto više drvne mase, a proizvođače namještaja izdvojili u poseban razred kako bi im osigurali dodatnu sirovinu za proizvodnju finalnog proizvoda”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao da su uvedene i nove procedure nadzora prometa drvom.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock