Hrvatske tvrtke imaju znatan potencijal za snažnije brendiranje putem eko-oznaka, a Hrvatska gospodarska komora (HGK) započela je niz aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti kod proizvođača i pružatelja usluga o koristima koje takve oznake nose, s naglaskom na oznaku EU Ecolabel, izvijestila je u ponedjeljak HGK.

Iz HGK napominju da potrošači prilikom kupnje naglasak sve više stavljaju na zdravlje i ekologiju, što je dovelo do velikog rasta potražnje za proizvodima vrhunske kvalitete koji zadovoljavaju visoke standarde zaštite okoliša u proizvodnji.

Pritom je velika konkurencija na policama trgovina potaknula tvrtke da se prilagode takvim trendovima pa se mnoge nastoje istaknuti naglašavajući pozitivan ekološki aspekt svojih proizvoda.

Direktorica sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK-a Marija Šćulac Domac napominje da je tržište preplavljeno takozvanim “eko-oznakama” koje to zapravo nisu, jer ne uključuju postupak neovisne verifikacije od treće strane te ne sagledavaju okolišna svojstva proizvoda kroz životni ciklus.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock