Gavrilović je rekao i da je 2021. godine u hrvatskih studijima za razvoj videoigara radilo više od 500 ljudi

“Industrija videoigara može biti jedna od poluga hrvatske ekonomije. Industrija je super jer zapošljava visokoobrazovane osobe poput inženjera, ali i one koji se bave suficitarnim zanimanjima kao što su pisanje, crtanje i prevoditeljstvo. U njoj se zapošljavaju oni koji bi se prema staromodnom gledanju na tržište rada mogli okarakterizirati kao nezapošljivi. Obično roditelji djeci govore da ne idu u umjetnike, međutim ispada da umjetnici jako dobro zarađuju”, rekao je u srijedu na predstavljanju dijela studije o stanju hrvatske industrije videoigara Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara (CGDA) te direktor i suvlasnik studija za razvoj ​videoigara Gamechuck.

Studija pokriva period od 2019. do danas, odnosno 2022. godine, a donosi informacije o tome koliko se hrvatskih tvrtki bavi proizvodnjom videoigara, kakvi su im prihodi te s kakvim se izazovima industrija suočava.

Gavrilović je tako otkrio da su godišnji prihodi deset najvećih hrvatskih firmi koje rade videoigre od 2019. godine do 2021. skočili skoro dvostruko. Ti su studiji 2019. uprihodovali 274 milijuna kuna, prihodi su im 2020. iznosili čak 550 milijuna kuna, poglavito zbog akvizicije Nanobita od strane švedske grupacije Stillfront te Croteama od strane izdavačke kuće Devolver Digital, a prošle su godine uprihodovali 446 milijuna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay