Ako mislite da je to puno, provjerite koliko imaju fondovi u Japanu i Norveškoj

Obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi u Hrvatskoj zbirno upravljaju s oko 140 milijardi kuna (18,5 milijardi eura) imovine, što preračunato u dolare iznosi nešto više od 19 milijardi. Riječ je o ogromnoj vrijednosti, ali opet sitnoj kad se usporedi s onim čime barataju najveći mirovinci u svijetu

Najveći fond, a koji tu titulu drži više od 20 godina, japanski je Government Pension Investment Fund (GPIF) s ukupnom imovinom vrijednom 1,7 bilijuna dolara.

Na drugom mjestu nalazi se poznati norveški Government Pension Fund (na norveškom – Statens pensjonsfond) koji raspolaže s 1,4 bilijuna dolara imovine. Sastoji se od dva potpuno odvojena fonda u vlasništvu norveške vlade.

Statens pensjonsfond utland (SPU), poznat i kao Naftni fond, osnovan je 1990. i investira višak prihoda od norveškog naftnog sektora na međunarodnom financijskom tržištu dok je manji fond, Statens pensjonsfond Norge, ograničen na ulaganja na domaćem i skandinavskom tržištu.

U top pet svjetskih mirovinskih fondova nalaze se još južnokorejski National Pension s imovinom od 798 milijardi dolara, američki Federal Retirement Thrift sa 774,2 milijarde dolara te nizozemski fond ABP sa 630,4 milijarde dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay