Hrvatski startupi u 2020. postali su mainstream gospodarska tema te ih se po rezultatima sve više uspoređuje s tvrtkama iz tradicionalnijih industrija

AdScanner, Agrivi, Amodo, Ascalia, Cognism, Infobip, OptimoRoute, Oradian, ReversingLabs i Rimac Automobili su NovacHR TOP10 hrvatskih startupa za pratiti u 2021. godini. Prvi nezavisni popis domaćih mladih, inovativnih tehnoloških tvrtki koje vrijedi pratiti u idućoj godini nastao je kroz suradnju Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa, Hanza Medije i Zicera.

Hrvatski startupi ove su godine postali mainstream gospodarska tema. Iako bi zbog korone svi rado zaboravili 2020. godinu, ona je za mlade, inovativne tehnološke tvrtke u Hrvatskoj bila najbolja dosad. Ove godine u hrvatske startupe uloženo je više od 300 milijuna dolara.

Prije nekoliko dana treću najveću investiciju od 60 milijuna dolara dobio je Microblink. Ove godine dogodio se i najveći startup exit dosad, onaj Nanobita vrijedan gotovo milijardu kuna.

U Hrvatskoj je sada i prvi startup jednorog, Infobip, a trenutačno se računa da je broj aktivnih startup tvrtki premašio brojku 500, i samo u najvećem coworking prostoru unas, zagrebačkom Ziceru, više ih je od sto. K tome, s trećim lokalnim VC fondom, koji je dobio prve dozvole za rad, lokalno se nudi više od 100 milijuna eura investicijskog kapitala.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay