Startupi u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2021. primili su više od milijardu kuna investicija, pokazala je analiza Novac.hr-a. Iako je riječ o više od 170 milijuna dolara, to nije ukupan iznos, jer vrijednost nekih većih transakcija nije objavljena javno. Primjerice, Ispsosova kupnja najuspješnijeg hrvatskog marketinškog startupa DotMetricsa, Infobipova akvizicija Shifta, kao i vrijednost investicije M+ Grupe u domaći startup Bulb. Za potonju se nagađa da je na razini sedam milijuna eura.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da je bilo pitanje trenutka kad će postignuća hrvatske startup scene izaći na vidjelo.

– Svi rezultati dolaze nakon dugog i ustrajnog ulaganja, znanja, vremena i novca, i to nisu uspjesi preko noći. Ovo je tek početak jedne nove etape hrvatskog poduzetništva utemeljenog na znanju, a koje se pokazuje uspješnim i globalno konkurentnim – kaže Šesnić.

Najveća startup investicija u prvom kvartalu je Porscheovo ulaganje od 70 milijuna eura u Rimac Automobile. Tržišna vrijednost tvrtke Mate Rimca time je skočila na 978,5 milijuna dolara i izvjesno je da će do kraja godine postići valuaciju jednoroga, odnosno tržišnu vrijednost veću od milijardu dolara.

Druga najveća startup investicija u Hrvatskoj u prvom kvartalu je 250 milijuna kuna težak exit jednog od najvećih proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj, zagrebačkog Fivea. Njega je preuzela britanska tvrtka Endava. To je drugi najveći startup exit u Hrvatskoj dosad, odmah iza Nanobita.

Na trećem mjestu je Photomathova investicijska runda od 23 milijuna dolara. U startup, koji je pokrenuo Damir Sabol i koji se pohvalio da njegovu umjetnu inteligenciju koristi milijun ljudi na dan, uložio je VC fond iz Silicijske doline Menlo Ventures.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay