DZS srezao procjenu BDP-a u prvih pola godine, RBA smanjio prognozu rasta za 2023. na 2,1 posto

Ovih dana revidirani podaci DZS-a su pokazali da je BDP u prvih pola godina rastao 2,1 posto, a ne 2,7 posto kakva je bila prva procjena, pa su dodatno prigušena i očekivanja za cijelu godinu. Analitičari RBA sada procjenjuju da će BDP-a u ovoj godini rasti 2,1, a ne 2,5 posto, koliko su ranije najavili.

“Ostajemo pri ocjeni da će gospodarstvo usporiti u drugom dijelu godine. Industrijska proizvodnja je već u fazi recesije, što je karakteristično za sve zemlje EU, osobito naše glavne vanjskotrgovinske partnere, a sada posustaju i usluge.”, kazala je Zrinka Živković Matijević, glavna ekonomistica RBA

No, glavni razlog smanjenja prognoza nisu pogoršane okolnosti, već revizija podataka DZS-a koja je obuhvatila razdoblje od 1995. do 2022. godine.

Novi podaci upućuju da je izvoz roba i usluga u drugom tromjesečju počeo osjetno zaostajati, dok rast ekonomije potiču potrošnja i investicije, ponajprije zahvaljujući korištenju bespovratnih sredstava EU. No, ono što ekonomistima predstavlja najveću enigmu je pitanje zašto je DZS-a ‘srušio‘ rast investicija u prošloj godini s 5,8 na svega 0,1 posto. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay