U sklopu posjeta austrijskog predsjednika Alexandera fan der Bellena Hrvatskoj, održan je i gospodarski forum na kojem je glavna tema bila – željeznica. Hrvatskoj je prioritet izgradnja nizinske pruge Zagreb-Rijeka. U Hrvatskoj su u tijeku i predstoje značajna ulaganja u željezničku infrastrukturu, što predstavlja priliku i za austrijske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu o željezničkoj infrastrukturi i logistici.

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u povodu službenoga posjeta predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena Hrvatskoj. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da je Austrija jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a s ulaganjima koja premašuju četiri milijarde eura drugi je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku. Upozorila je, međutim, da Hrvatska kontinuirano uvozi gotovo dvostruko više austrijskih proizvoda nego što izvozi na austrijsko tržište i tu vidi priliku za unaprjeđenje suradnje.

Prostor za jačanje gospodarskih odnosa vidi i u sektoru prometa, uz ocjenu da je nedopustivo da putovanje vlakom od Beča do Zagreba danas traje gotovo jednako kao u doba Habsburške Monarhije.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Shutterstock