ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina) – Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je nagradu “Jedinstveno europsko nebo 2017” za multinacionalni projekt “Zračni prostor slobodnih ruta na jugoistočnoj osi” (South-East Axis Free Route Airspace – SEAFRA), priopćeno je u srijedu iz HKZP-a.

Cilj projekta SEAFRA je povećanje sigurnosti i učinkovitosti usluga u zračnoj plovidbi te posebice zaštita okoliša smanjivanjem potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova.

Naime, skraćenjem ruta od 1,05 milijuna nautičkih milja zrakoplovne kompanije u jednoj godini mogu uštedjeti 3,4 milijuna kilograma goriva i smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 11 milijuna kilograma te dušikovog oksida za 40 tona.

Implementacijom toga projekta od 8. prosinca 2016. korisnicima zračnog prostora odnosno zrakoplovnim prijevoznicima omogućeno je da tijekom 24 sata iznad visine od 9.900 metara slobodno planiraju i provode letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama i granicama njihovog područja odgovornosti koje su ostale nepromijenjene. Preciznije rečeno, to je prostor bez klasičnih ruta u kojem zrakoplovni prijevoznici planiraju let direktno između ulaznih i izlaznih točaka tog zračnog prostora.

“Ova nagrada je veliko priznanje za projekt koji smo implementirali s našim partnerima iz susjednih država, kojim je po prvi puta u Europi uveden zračni prostor slobodnih ruta na području čak četiri države, u ovom slučaju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Osim iznimne uštede goriva zrakoplovnim prijevoznicima, omogućili smo i značajno smanjenje emisija štetnih plinova”, istaknuo je direktor HKZP-a Dragan Bilać.

(Hina)