Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta na današnjoj je sjednici prihvatio prijedloge o priključenju nekoliko trasa hrvatskih cestovnih i željezničkih pravaca na transeuropske prometne mreže (TEN-T). Time će se stvoriti preduvjeti za korištenje europskih sredstava iz Instrumenta za povezivanje, vrijednog oko 26 milijardi eura – poručili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Prijedloge amandmana europskih prometnih koridora koji se odnose na Hrvatsku parlamentarnom je Odboru predstavio zastupnik Valter Flego (IDS), a podržali su ga svi hrvatski europarlamentarci.

– Spoj Pula-Buzet-Divača-Trst bit će prvi međunarodni pravac koji će željeznički povezati Istru sa zapadom te otvoriti mogućnost daljnje revitalizacije željezničkog pometa prema ostatku Hrvatske. Tu je i izgradnja nove željezničke dionice Zagreb-Maribor-Graz, koja će drastično skratiti putovanje od Zagreba prema Austriji i omogućiti bolje prometne tokove našim poduzetnicima koji prevoze teret. Predviđeno je i priključenje Luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran, čime se otvara mogućnost širenja njezinih kapaciteta. Želimo osigurati spajanje Hrvatske na koridor Zapadni Balkan, geostrateški pozicionirati Luku Ploče kao ključni punkt za prijevoz tereta iz regije te modernizirati željeznički pravac od Zagreba do krajnjeg istoka Hrvatske. Produžili smo Mediteranski koridor od Rijeke do Splita, što će konačno oživjeti ličku prugu. Splitskoj morskoj i zračnoj luci osigurali smo dodatna europska sredstva za modernizaciju, kao i direktnu željezničku vezu Rijeka-Split sa zapadnom Europom, preko Zagreba prema Grazu – rekao je eurozastupnik Valter Flego.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay