Turisti koji su u 2017. godini u Hrvatsku došli u individualnoj organizaciji u komercijalnom su smještaju ostvarili gotovo 66 posto od ukupno 86,2 milijuna noćenja, a njihov udjel u ukupno 17,4 milijuna dolazaka dosegnuo je 64 posto.

To pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o načinu dolazaka turista, po kojima je turista koji su u Hrvatsku prošle godine u komercijalni smještaj došli individualno, u vlastitoj organizaciji, bilo ukupno 11,1 milijun.

Time su ostvarili porast od 17,4 posto u odnosu na 2016., znatno viši od 5,4-postotnog porasta organiziranih dolaska turista u taj smještaj, kojih je bilo i znatno manje od individualnih, odnosno 6,3 milijuna.

To prate i pokazatelji noćenja, pa su tako udjel od 66 posto u ukupnim lanjskim noćenjima individualci ostvarili s gotovo 57 milijuna noćenja, što je bilo i 16 posto više nego u 2016., dok su turisti koji su dolazili organizirano ostvarili gotovo dvostruko manje ili 29,6 milijuna noćenja, što je oko 2 posto više nego godinu dana prije.

Strani su turisti u oba načina dolaska imali većinu, no i njih je, kao i ukupno, više došlo individualno, gotovo 10 milijuna, naspram njih 5,7 milijuna koji su došli organizirano. Time su i jedni i drugi ostvarili poraste u odnosu na 2016., ali individulani znatno veće, od 18,6 posto, naspram 6,2 posto više organiziranih dolazaka stranih turista.

Slično je i s noćenjima – strani turisti koji su došli individualno ostvarili su znatno više noćenja, 52,3 milijuna ili 16,7 posto više, dok su stranci koji su dolazili organizirano sa 28 milijuna noćenja u plusu od 2,3 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock