ZAGREB, 11. travnja 2017. (Hina) – Hrvatski telekom (HT) i Institut za razvoj i inovativnost mladih-Croatian Makers zajedno su osmislili i u utorak predstavili najveći nacionalni učenički IoT projekt u sklopu kojeg je priliku za učenje naprednih tehnologija dobilo više od 450 učenika iz 55 osnovnih škola i udruga, a educirano je i više od 60 učitelja te razvijeno više od 70 inovativnih rješenja.

Nacionalni učenički IoT ili projekt koji promovira napredne tehnologije ‘interneta stvari” (IoT-Internet of Things) i Logo te općenito razvoj znanja i vještina iz STEM zanimanja u hrvatskim školama realiziran je u sklopu donacijskog natječaja HT-a “Zajedno smo jači”. Razvijeno je više od 70 inovativnih rješenja među kojima su automatizirani spremnik za recikliranje baterija, uređaj za praćenje vodostaja, zvona za osobe s oštećenjem sluha te sustav za praćenje ekoloških pokazatelja.

Predstavljajući projekt u sjedištu HT-a u prisustvu i brojnih učenika i učitelja, član Uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo i suosnivač Instituta Nenad Bakić naglasili su da su učenici inovativno pristupili rješavanju stvarnih problema koje su identificirali u svojoj okolini.

Najavili su da se projekt nastavlja pa će radionice koje će se idućih mjeseci održavati u školama koje do sada nisu sudjelovale u projektu, obuhvatiti dodatnih 400-tinjak osnovnoškolaca.

“U HT-u smatramo društvenom odgovornošću podržati digitalnu transformaciju koja osnažuje potencijal gospodarskog i društvenog napretka Hrvatske, a generatori tog napretka su moderne tehnologije i znanja iz STEM područja. Zahvaljujući ovom projektu sve smo to na vrlo praktičan način uveli u naše osnovne škole gdje se pokazala sva kreativnost i inovativnost učenika u osmišljavanju i razvoju projekata što je veliki potencijal kojim naše društvo raspolaže”, poručio je Drilo, dok je Bakić  istaknuo važnost tehnologije IoT kao jedne od trenutno najznačajnijih koja se intenzivno razvija.

“Prednost te tehnologije je da omogućuje djeci izradu koncepata koji su stvarno upotrebljivi i korisni, poput raznih rješenja za pametne kuće i pametne gradove. Ovim smo projektom pokazali i da učenici korištenjem tehnologije i naprednih znanja zaista mogu napraviti nešto konkretno i korisno za svoje sredine i društvo”, kazao je Bakić.

Izabrane radove predstavili su i učenici i njihovi mentori, pa je tako osnovna škola Savski Gaj predstavila potpuno automatizirani spremnik za recikliranje baterija, odnosno uređaj koji broji ubačene baterije i na taj način podržava za okoliš vrlo važan proces zbrinjavanja i recikliranja baterija.

Učenici osnovne škola Dvor suočeni sa vlastitim negativnim iskustvom poplava u svom kraju, pozabavili se se mjerenjem vodostaja rijeka i sustavom dojave porasta vodostaja osmislivši potpuno funkcionalan uređaj za praćenje vodostaja i zaštitu od poplava koji šalje poruku u slučaju porasta vodostaja.

U osnovnoj školi Stubičke Toplice napravili su projekt zvona za osobe s oštećenjem sluha, a predstavljeni su i radovi temeljeni na Logo tehnologiji kojima su učenici koristeći računalne algoritme iscrtavali primjerice tvrđavu Brod, čarobne mnogokute te cvjetnu livadu i drugo.

Posebno je istaknut i zajednički projekt više od 35 osnovnih škola, kroz koji su se učenici diljem Hrvatske povezali i pronašli način da zajedno, spajajući znanje i tehnologiju, pozitivno utječu na okolinu, pa su u svojim sredinama postavili uređaje za mjerenje temperature i pomoću IoT tehnologije povezali sve uređaje kroz centralnu aplikaciju koja u realnom vremenu prikuplja i ažurira podatke.

(Hina)