ZAGREB, 27. ožujka 2017. (Hina) – Hrvatski telekom (HT) osigurao je sve tehničke preduvjete i spreman je za uvođenje eSIM standarda koji će u potpunosti ubuduće zamijeniti korištenje fizičkih SIM kartica i omogućiti povezivanje s internetom većem broju uređaja, izvijestili su u ponedjeljak iz HT-a.

Time je HT, kako napominju iz tog telekoma, među prvima u Europi i prvi u Deutsche Telekom Grupi komercijalno spreman za taj standard, koji se označava i budućim standardom za mobilne uređaje i koji je globalna udruga GSMA (Global System for Mobile Communication Association) potvrdila tek krajem prošle godine.

“eSIM standard predstavlja napredak u tehnologiji pružanja telekom usluga i usko je povezan s razvojem usluga u domeni interneta stvari (IoT), usluga za razne nosive uređaje (pametni satovi, narukvice i sl.) te pametnih vozila, što će biti fokus HT-a u bliskoj budućnosti”, napominju iz HT-a.

Dodaju kako se u iduće dvije godine očekuje da će broj uređaja po korisniku porasti na preko četiri, a upravo će eSIM tehnologija omogućiti lakšu povezivost korisnika na više uređaja.

Objašnjavaju da eSIM predstavlja evoluciju u SIM (Subscriber Identity Module) tehnologiji, putem koje telekom operatori pružaju usluge korisnicima.

“To će zamijeniti korištenje postojećih fizičkih SIM kartica u mobilnim uređajima te omogućiti samostalnu povezivost uređajima ugrađivanjem čipa koji će podržati eSIM uslugu. U novijim generacijama mobilnih uređaja fizičku SIM karticu zamijenit će tzv. čipset koji će podržavati uslugu eSIM i koji će omogućiti podešavanje postavki za priključke pojedinačnih korisnika preuzimanjem eSIM profila na uređaje korisnika”, poručuju iz HT-a.

(Hina)