Poslodavci smatraju da se dugoročna održivost hrvatskoga gospodarstva može postići jedino velikim povećanjem broja zaposlenih u privatnom sektoru, što je potpuno suprotno trendu. Privatnici ne mogu radnike namamiti ni za hrvatske uvjete visokim plaćama, a država zapošljava punom parom. Zato je, poručuju iz HUP-a, nužno porezno rasteretiti rad. Država i sindikati, očekivano, time nisu oduševljeni

U područjima u kojima posla nema nezaposleni su odavno otišli u zemlje gdje je satnica veća nego kod nas jer se, gle čuda, manje porezno opterećuje. A u te su zemlje otišli trbuhom za kruhom i drugi radnici s Balkana, pa tako sad i na Kosovu vape za radnicima, kojih nema ni za lijeka. Ne odlaze samo Balkanci, u takve zemlje odlaze i filipinski radnici, koje naši poslodavci priželjkuju jer su, navodno, vrlo vrijedni i vrlo jeftini. I oni su nas prozreli, a mi smo se doveli u situaciju da sezonu čekamo ‘kratki’ za nekoliko desetaka tisuća radnika. Ako to nije alarm, što bi uopće trebao biti?

Vlada ‘razumije’

Visoka opterećenja na plaće ogroman su teret za poslodavce i onemogućuju veći rast prihoda svim zaposlenicima, a osobito visokokvalificiranim, poručuju iz HUP-a, u kojem podsjećaju da Vlada jest provela neke manje porezne reforme proteklih godina, no istodobno je, poentiraju, i povećala broj ljudi zaposlenih u javnom sektoru. I to za sto tisuća novozaposlenih u deset godina od pretposljednjeg popisa stanovništva.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay