Najave da Vlada priprema uvođenje novog poreza na dobit na industrije izvan energetskog sektora šokirale su poduzetnike. Prema neslužbenim informacijama, Vlada planira uvesti dodatni porez na dobit, a koji se poziva na program RePowerEU i vezane direktive. Međutim, za razliku od većine zemalja EU-a i EK, koja predlaže oporezivanje energetskog sektora, hrvatska Vlada ne bi ovu direktivu primjenjivala na energetske tvrtke koje su zaradile na špekulativnim cijenama plina i struje, već na sve tvrtke koje ostvaruju više od 60 milijuna kuna godišnjeg prihoda

Hrvatska Vlada priprema novi porez na dobit uz poreznu stopu od 33 posto. Plan je izračunati prosječnu dobit u posljednje četiri financijske godine, od 2018. do 2021., i usporediti je s dobiti 2022. godine. Na svu dobit koja je 20 posto veća od prosjeka naplaćuje se dodatni porez od 33 posto.

Hrvatsko gospodarstvo posluje u izvanrednim makroekonomskim okolnostima. Uz divljanje cijena energenata i inflaciju, gospodarstvo se bori za preživljavanje pa bi širenje dodatnog poreza na dobit na industrije izvan energetskog sektora, a što nije preporuka Europske komisije, bilo potencijalno pogubno za hrvatsko gospodarstvo, kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Dodatno, u slučaju konačne odluke o uvođenju novog poreza i na industrije izvan energetskog sektora, a što se u preporuci Europske komisije ne navodi, ističu iz HUP-a kako takav prijedlog nije usvojen u praksi gotovo nijedne zemlje članica Europske unije, osim u Mađarskoj.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay