Turističke kompanije u Hrvatskoj ove su godine unatoč porastu fizičkih pokazatelja – dolazaka i noćenja turista – zabilježile smanjenje rentabilnosti i profitabilnosti, naglasio je u utorak direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Ostojić je istaknuo da su sve vrste smještaja u hrvatskom turizmu ove godine zabilježile pad zauzetosti, a sve su se “bavile i s nedostatkom radne snage”.

Upozorio je da se iduće godine očekuje jedna vrlo izazovna turistička godina. Tu prije svega misli na Tursku, koja je sa nešto više od 14 posto dolazaka turista u odnosu na 2018., ove godine lider na Mediteranu, dok je Španjolska s minusom u dolascima istodobno najveći gubitnik.

Ostojić je kazao i da Španjolska planira zaustaviti porast broja smještajnih kapaciteta te se više okrenuti ulaganjima u kvalitetu proizvoda i usluga, što smatra da može biti dobra poruka i za Hrvatsku.

“Sve recentne ekonomske prognoze za 2020. su optimistične, ali će se morati više ulagati u kvalitetu da bi zadržali razinu financijskog rezultata iz ove godine”, kazao je Ostojić.

Dramatičnim je ocijenio i što se stopa rentabilnosti u turističkim kompanijama snizila za 10 posto ove godine u odnosu na lani, a pao je i EBIT, dok je primjerice zauzetost hotela ove godine smanjena na 42,6 posto sa lanjskih 43,2 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay