SEOUL, 12. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Južnokorejska vlada naložila je proizvođačima automobila Hyundai i Kia Motors opoziv oko 240 tisuća automobila, nakon informacija koje je dobila od jednog zviždača. 

Bivši zaposlenik tvrtke Hyundai, inženjer Kim Gwang-ho, potaknuo je zabrinutost izvijestivši o greškama u proizvodnji, koje zahvaćaju 12 različitih modela automobila. Ovo je prvi put da je vlada te zemlje naredila obvezni opoziv vozila.

Hyundai i Kia su, naime, odbili dobrovoljno postupiti po nalogu, kazavši kako bilo koji problemi koji su postojali nisu ugrozili sigurnost ljudi.

Kia je podružnica Hyundaija, a predstavnici kompanije su zatražili od državnog tužitelja da pronađe bilo kakav dokaz o prikrivanju nedostataka na automobilima.

Sporni modeli uključuju Hyundaijevu obiteljsku limuzinu i30, srednje veliki model Sonata, luksuzni Genesis, dok je kod Kie sporan model Mohave, kao i kombi Carnival. Kod ovih i još nekih drugih modela utvrđeni su problemi s vakuumskim cijevima, crijevima za gorivo, parkirnim kočnicama, kao i još nekoliko drugih neispravnih dijelova.

Planirano povlačenje nadovezati će se na 1,5 milijuna automobila čiji su popravak Hyundai i Kia ponudili prošlog mjeseca u Južnoj Koreji i SAD-u zbog mogućeg usporavanja motora.

(Hina)