MINIMALNA plaća u Sloveniji gotovo je dvostruko veća od one u Hrvatskoj, a Hrvatska se i po iznosu minimalne plaće nalazi pri dnu ljestvice EU, pokazuju podaci eurostatističara.

Prema tim podacima minimalna plaća u Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine iznosi 563 eura, ili 4250 kuna, u bruto iznosu. Istodobno, minimalna bruto plaća u susjednoj Sloveniji doseže 1024 eura. Taj iznos minimalne plaće Sloveniju svrstava među članice EU s minimalcem srednjeg ranga u Uniji, blizu iznosa najmanje zakonski osigurane plaće u Španjolskoj, u kojoj minimalac iznosi 1108 eura, a ispred Grčke, u kojoj je minimalna bruto plaća 758 eura. 

Hrvatska spada među članice EU s najmanjim minimalcima

S druge strane Hrvatska, kao i ostale tranzicijske članice EU, s izuzetkom Slovenije, spada među članice EU s najmanjim minimalnim plaćama. Iza nas su od ove godine po visini zajamčene bruto plaće samo Latvija, s minimalcem u bruto iznosu od 500 eura, zatim Rumunjska, sa minimalcem od 458 eura, i Mađarska, u kojoj minimalna bruto plaća iznosi 442 eura, te Bugarska, u kojoj je minimalac utvrđen u iznosu od samo 332 eura. 

No stručnjaci upozoravaju da je mnogim poslodavcima, posebno u radno intenzivnim industrijama poput drvne, tekstilne ili kožne, čak i takav iznos minimalca velik uteg u poslovanju. Posebno u uvjetima koronakrize koja je tvrtkama znatno srezala prihode, a mnoge dovela i na sam rub opstanka.  

Bejaković: Plaće u Hrvatskoj su male s obzirom na cijene, ali visoke ako se usporede s produktivnošću

“Hrvatska je skupa zemlja i naše su plaće male s obzirom na cijene kakve imamo, ali visoke su ako se usporede s produktivnošću. U Sloveniji je minimalna plaća znatno veća nego u Hrvatskoj, ali tamo je i produktivnost veća. S druge strane, minimalne plaće u Srbiji i BiH su manje od onih u Hrvatskoj, ali tamo su i troškovi života manji. Budući da je koronakriza znatno smanjila prihode tvrtki, mnogima će biti problem isplatiti čak i minimalce”, upozorava za Index Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay