Sektor informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) u 2017. je ostvario 36 milijardi kuna prihoda, ili oko tri milijarde kuna više nego u 2016. godini. U ovom sektoru rast je zabilježen kod izvoza, zapošljavanja i drugih parametara, čime se pozicionirao na drugo mjesto među svim sektorima, iza farmaceutike, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju analize ICT sektora u 2017. u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Na konferenciji za novinare iznesena je poruka da napretka ima i u ICT sektoru i u digitalizacijskim procesima, ali da se neke stvari, poput smanjenja i ukidanja nekih parafiskalnih nameta te povezivosti i integracije digitalnih tehnologija, odnosno korištenja tih tehnologija u gospodarstvu, moraju ubrzati jer jedino tako Hrvatska može ‘loviti‘ prosjek EU-a, a time i veću konkurentnost.

Veliki pomaci

“U ICT sektoru u 2017. je doista bilo velikih pomaka, a s lanjskim prihodima od 36 milijardi kuna približavamo se i zadanom cilju da 2025. prihodi porastu na oko 55 milijardi kuna. Od 20 do 30 posto prihoda u ICT-u ostvareno je od izvoza, koji je također lani porastao, kao što raste i svake godine u posljednjih deset”, istaknuo je dopredsjednik HUP ICT udruge Hrvoje Josip Balen.
Prema iznesenim podacima, u strukturi ukupnih prihoda, prihodi od izvoza lani su imali udio od 24,5 posto i iznosili su 7,3 milijardi kuna.
Balen je iz analize izdvojio podatak da ICT sektor ukupno ima 36.151 zaposlenika i konsolidirano je drugi najveći “pokretač” po broju zaposlenih ove godine.

Cijeli članak možete pročitati na: glas-slavonije.hr

Foto: Shutterstock