Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva tema je dvodnevnog savjetovanja koje organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ).

Ravnatelj HAPIH-a kazao je i da se planira uvesti sustav označavanja sljedivosti voća i povrća, kao što je to krenulo s mesom, jajima, brašnom, kruhom. Dodao je da bi se sustav i za voće i povrće trebao implementirati sljedeće godine jer “hrvatski potrošač traži hrvatsko voće i povrće”.

Spomenuta je i problematika nepoštene trgovačke prakse, što je komentirala izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Marijana Petir.

“Vidimo da su još uvijek poljoprivrednici u podčinjenom položaju prema trgovcima. Ako govorimo o voćarskom sektoru onda će vam i sami voćari potvrditi da trgovački lanci uvoze u rinfuzi voće i povrće koje prepakiravaju i stavljaju oznaku da je proizvedeno u Hrvatskoj. To je nedopustivo”, kazala je Petir te dodala da je isto tako nedopustivo da se uzima roba od poljoprivrednika, drži neko vrijeme u skladištu i onda vraća proizvođaču kad više nije upotrebljiva.

Cijeli članak možete pročitati na: jatrgovac.com

Foto: Pixabay