ZAGREB, 17. svibnja 2017. (Hina) – U sklopu manifestacije “Hrvatska tržnica”, koju su pokrenuli Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u Mađarskoj i Hrvatska gospodarska komora (HGK) s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i Hrvatske kao turističke destinacije, u Budimpešti će se od 23. do 25. svibnja održati promotivno-prodajna akcija hrvatskih proizvoda.

Kako su u srijedu izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i HGK, ta manifestacija će se održati na najljepšoj tržnici Europe “Nagy Vásásrcsarnok” u Budimpešti, gdje će se potencijalnim mađarskim turistima predstaviti hrvatska kultura i gastronomija, turistička ponuda hrvatskih destinacija te široki spektar proizvoda karakterističnih za Hrvatsku uoči nadolazeće turističke sezone.

Na manifestaciji će sudjelovati turističke zajednice Zadarske, Šibensko-kninske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske i Primorsko-goranske županije te turističke zajednice Zagreba, Dubrovnika i Biograda.

Svoje proizvode za degustaciju i prodaju ponudit će izlagači, predstavnici četiri klastera – Dalmacije, Istre i Kvarnera, Slavonije i Središnje Hrvatske vođeni predstavnicima HGK i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Svoje ponude i proizvode poput, suhomesnatih proizvoda, sireva, maslinovog ulja, vina, prirodne kozmetike i sl. predstavit će oko 30 hrvatskih proizvođača.

Manifestaciju će, kako se navodi u priopćenju, otvoriti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar turizma Gari Cappelli.

Drugi dan manifestacije održat će se “Doručak s hrvatskih farmi” na kojemu će se doručkovati prehrambeni proizvodi s oznakama kvalitete – meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Sva tri dana manifestacije bit će organiziran prigodni kulturni program turističkih zajednica te različite kulinarske prezentacije.

“Turizam je horizontalna djelatnost i ostvarivanje našeg punog turističkog potencijala ovisi i o drugim sektorima”, kazao je ministar turizma Gari Cappelli, napominjući kako je važno raditi na što boljem povezivanju ponuda i poticanju zajedničke suradnje među svim dionicima u sektoru, ali i povezivanju s proizvođačima i pružateljima usluga iz drugih industrija.

“Kroz ovakve projekte želimo još bolje povezati i prezentirati sve naše lokalne i regionalne ponude te time stvoriti zaokruženu turističku priču kroz koju možemo našim gostima na puno bolji način dočarati svo bogatstvo i zanimljivosti koje se nude u čitavoj Hrvatskoj”,  izjavio je Cappelli te dodao kako vjeruje da će se ovakvo zajedničko predstavljanje na našim emitivnim tržištima nastaviti i u budućnosti.

“Ovaj projekt prirodni je nastavak naše akcije Kupujmo hrvatsko koja ovime prelazi nacionalne okvire i promovira Hrvatsku kao zemlju kvalitete. Uz vrhunske kvalitetne proizvode, među tridesetak tvrtki koje HGK dovodi, posebno ističemo nositelje znakova kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta”, kazao je potpredsjednik HGK Josip Zaher naglasivši kako HGK i ovim putem podupire internacionalizaciju poslovanja naših proizvođača i pridonosi povećanoj turističkoj potrošnji.

HGK je prije 20 godina pokrenula akciju Kupujmo hrvatsko, a prije tri godine započeli su sektorski povezivati hrvatske tvrtke akcijom Hrvatski proizvod za hrvatski turizam kako bi se što više domaćih proizvoda našlo u hrvatskoj turističkoj ponudi.

Iz Ministrstva poljoprivrede podsjećaju kako je završna manifestacija “Doručak s hrvatskih farmi” održan 13. svibnja, a riječ je o višemjesečnoj informativnoj kampanji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije kojom su se promovirali domaći proizvodi i poticala njihova potrošnja.

U kampanji je sudjelovalo oko 500 poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.

“Pozitivni učinci kampanje u Hrvatskoj već su vidljivi – smanjen je uvoz konzumnog mlijeka, mesa peradi, smrznute svinjetine, sira i jaja. To znači da su se trgovci osvijestili i da se mijenjaju trendovi, da se potrošači okreću lokalnim proizvodima i domaćoj hrani”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je kako Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, a uvozi velike količine. “Okrenimo zajedno taj negativni trend i pretvorimo hrvatsku u zemlju koja će proizvoditi dovoljno hrane ne samo za svoje stanovništvo već i za izvoz” poručio je Tolušić.

(Hina)