Institut za javne financije (IJF) u ponedjeljak je objavio novi Aktualni osvrt “Utjecaj koronavirusa na život i rad građana u Europskoj uniji” u kojemu Predrag Bejaković analizira izvješće Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta iz Dublina – Eurofound, koje se temelji na e-anketiranju provedenom u travnju i srpnju 2020. godine.

Od travnja do srpnja 2020., unatoč blagom poboljšanju situacije u pogledu radnog vremena i sigurnosti posla, došlo je i do vrlo nepovoljnog kumulativnog socijalnog i ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa na živote građana, osobito žena i mladih, pokazalo je istraživanje.

Na razini cijele EU najvažniji zaključak je da su zbog vrlo negativnog utjecaja koronavirusa snažno povećane međugeneracijske i rodne nejednakosti, ističe Bejaković.

“Prema izvješću Eurofounda građani Hrvatske navode znatne financijske i egzistencijalne probleme (tzv. krpanje kraja s krajem koje je gotovo najviše na razini EU), vrlo su pesimistični u pogledu svoje buduće financijske situacije i slabo vjeruju u nacionalnu vladu i EU”, naglašava Bejaković.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay