Doznali smo kada će u trgovinama biti istaknute dvostruke cijene i zašto ćete plaćati u kunama, a ostatak dobiti u eurima

Hrvatska planira uvesti euro već od 1. siječnja 2023., što znači da bismo se uskoro mogli početi privikavati na novu valutu i sve komplikacije koje dolaze s njom.

Jedna od ključnih promjena koju će svi vidjeti i na koju će trebati navikavati su dvostruke cijene u trgovinama. Iskazivanje cijena u eurima i kunama bit će obavezno za sve trgovce i pružatelje usluga i ono će se primjenjivati otprilike pet mjeseci prije dana uvođenja eura i 30 dana od odluke Vijeća EU-a da se uvodi euro. Nakon uvođenja dvostruke cijene ostaju izražene možda i do godine dana.

Prva dva tjedna, počevši od dana uvođenja eura, u opticaju će istodobno biti gotov novac kuna i eura. To znači da će građanima tijekom tog prijelaznog razdoblja biti dopušteno plaćanje gotovim novcem u objema valutama.

Što se tiče zamjene kuna za eure, taj će postupak biti besplatan. U prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura banke će zamjenu valute obavljati u svim poslovnicama banaka bez naknade, a u sljedećih šest mjeseci za tu uslugu imat će pravo zaračunati naknadu.

‘Nakon isteka 12 mjeseci od dana uvođenja eura banke više neće pružati uslugu zamjene valute.Od tog dana nadalje kunski gotov novac moći će se zamijenitiza eure isključivo u HNB-u, koji će to činiti bez naknade. Pritom za zamjenu novčanica kuna neće biti postavljen krajnji rok (novčanice će se moći zamijeniti za eure u bilo kojem trenutku u budućnosti) dok će se kovanice kuna i lipa moći mijenjati do isteka tri godine od dana uvođenja eura’, poručuju nam iz HNB-a.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay