Već treći mjesec kopni vrijednost kojom raspolažu domaći OMF-ovi.

Imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) pala je na najniži iznos u ovoj godini i sada je na razini iz lanjskoga rujna.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), neto imovina OMF-ova na kraju lipnja iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi kuna (1,4 posto) manje u odnosu na prethodni mjesec.

Inače, ovo je već treći mjesec zaredom da kopni imovina domaćih mirovinskih fondova, uslijed turbulencija na globalnim tržištima kapitala koje se pribojavaju oštrog zatezanja monetarne politike zbog rastuće inflacije te sve jasnijih znakova dolaska još jedne gospodarske krize.

Turbulentna godina
Da se bura na tržištima kapitala još nije stišala zorno pokazuje i mjesečna izvedba indeksa Mirex za pojedine kategorije OMF-ova. Na kraju lipnja mjesečni prinosi Mirexa pali su za 2,4 posto za kategoriju A, 1,7 posto za najbrojniju kategoriju B i 1 posto za kategoriju C.

Turbulentna 2022. odrazila se i na godišnju izvedbu koja također nije bajna. Tako su godišnji prinosi Mirexa iznosili 0,1 posto za kategoriju A, dok kategorija B bilježi smanjenje od 2,1 posto, a najkonzervativnija kategorija C minus od 4,5 posto. Ipak, od početka rada tri kategorije mirovinskih fondova u kolovozu 2014. godine, rezultat je i dalje pozitivan.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay