Velike hrvatske kompanije, privatne ali državne, zbog poteškoća u poslovanju zbog pandemije koronavirusa i pada prihoda, krenule su s rezanjem troškova, a mnoge od njih pregovaraju sa sindikatima oko rezanja materijalnih prava.

U Ini, uprava kompanije koja zapošljava oko 10.000 ljudi, kao i menadžment, koji broji 200 do 300 ljudi, srezala je svoje plaće za otprilike 25 posto na tri mjeseca, do daljnjeg nema isplate bonusa, a radnici su pristali na zamrzavanje nekih materijalnih prava do kraja godine.

– Dodatkom kolektivnog ugovora privremeno smo suspendirali neto isplatu regresa za godišnji, smanjili smo božićnice s 1500 na 1000 kuna, ne isplaćuje se ni naknada od 400 kuna mjesečno za topli obrok, a oni koji rade od doma nemaju ni pravo na naknadu prijevoza, dok oni koji dolaze povremeno na posao imaju umanjenu naknadu – kaže nam Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

U Adris grupi su, nam, pak, rekli kako su njihovi menadžeri od 1. travnja smanjili svoje plaće za 30 posto (tri plus tri mjeseca), ali i da će se u Maistri hotelima, koji ukupno zapošljavaju oko tri tisuće ljudi, smanjiti plaće od 1. svibnja zaposlenicima na koje se odnosi kolektivni ugovor za 30 posto.

Hrvatski sindikat pošte pak odbija svaku pomisao na umanjenje prava, pa tako najavljuju i tužbe zbog neisplaćene uskrsnice.

“Isplata prigodne nagrade propisana je važećim kolektivnim ugovorom, njena je isplata neizbježna i radnici Hrvatske pošte svoje će pravo ostvariti, svidjelo se to ‘visokoj politici’ ili ne. Istoj toj politici očito nije stalo do toga da će isplata ove prigodne nagrade, a po svemu sudeći i one koja treba biti isplaćena krajem ovog mjeseca, biti daleko skuplja kada se ostvare putem suda”, poručuju iz sindikata.

Napominju kako su uspjeli sačuvati i dodatak za prehranu, koji ubuduće neće biti dio plaće, nego će se privremeno posebno isplaćivati kao neoporeziva naknada za svibanj, lipanj i srpanj.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay