ZAGREB, 29. prosinca 2016. (Hina) – Ina je u četvrtak putem Zagrebačke burze izvijestila da, osim javno dostupnih, nema informacija o mogućem stjecanju njenih dionica koje bi kupila hrvatska Vlada.

Uz napomenu kako su se od 24. prosinca pojavili “navodi vezani uz potencijalno stjecanje dionica Ine od strane Vlade Republike Hrvatske”, Ina je objavila kako “nema informacija o ovom potencijalnom stjecanju dionica Ine koje bi se mogla smatrati povlaštenom ili propisanom informacijom, osim javno dostupnih”.

“Ako i kada Ina zaprimi povlaštenu informaciju o spomenutom potencijalnom stjecanju, ista će biti obrađena i objavljena sukladno Zakonu o tržištu kapitala”, kaže se u obavijesti Ine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 24. prosinca je na konferenciji za novinare izvijestio kako je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Rekao je da je s tom odlukom upoznata mađarska strana, na najvišoj razini.

Odluka o otkupu Ininih dionica uslijedila je nakon što je Vlada obaviještena o odluci u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

Dionica Ine u srijedu je bila najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi, s prometom od 1,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,06 posto, na 3.202,07 kuna. Dan ranije, u utorak, prvi radni dan burze nakon Božića i objave premijera Plenkovića, cijena dionice Ine porasla je za 9,4 posto.

(Hina)